Blogs

Gebitsproblemen bij je honden

Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomende kwaal bij honden. Maar liefst 8 op de 10 honden ouder dan drie jaar hebben last van gebitsproblemen. Het is daarom belangrijk om de oorzaken te kennen, de symptomen te herkennen en te weten welke rol gebitsverzorging kan spelen in het verminderen van gebitsproblemen.

 

Oorzaken van gebitsproblemen bij honden

 

In veel gevallen is tandplak de oorzaak van gebitsproblemen. Tandplak is een onzichtbaar laagje op de tanden, bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan in 24 uur omgezet worden in tandsteen. Het ruwe oppervlak van de tandsteen vormt vervolgens een ideale basis voor nieuwe tandplak- en tandsteenaangroei. Waar tandplak relatief gemakkelijk te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen verwijderd worden door het onder algehele verdoving van de tanden af te schrapen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Het is daarom belangrijk het gebit van je hond schoon te houden.

 

Hoe kun je gebitsproblemen bij je hond herkennen?

 

Hoewel een groot aantal honden last heeft van gebitsproblemen, kan het lastig zijn om de gebitsproblemen te herkennen bij jouw hond. Een belangrijke aanwijzing kan zijn dat je hond minder veel eet en voornamelijk droge brokjes laat staan vanwege de harde textuur van de brokjes. Daarnaast wordt vaak ten onrechte gedacht dat honden van nature een slechte adem hebben, terwijl een slechte adem juist een indicatie kan zijn van gebitsproblemen bij jouw hond. Ook een bruine aanslag op de tanden van je hond wijst in veel gevallen op gebitsproblemen. Tenslotte zal je hond zich in sommige gevallen anders gedragen, bijvoorbeeld afstandelijker.

 

Gebitscontrole 

 

Als je hond last heeft van één of meerdere genoemde kenmerken, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole en eventuele verdere behandeling. Bovendien is het belangrijk het gebit van je hond dagelijks te verzorgen. Dagelijks tandenpoetsen is de meest effectieve methode om zijn gebit schoon en gezond te houden. Naast het tandenpoetsen is het raadzaam om het gebit extra te verzorgen door je hond bijvoorbeeld dagelijks kauwsnacks te geven die helpen het gebit te verzorgen. Ook kunnen wij u helpen met de gebitsverzorging van uw hond. Wij werken met de Emmi Pet ultrasone tandenborstel in combinatie met de producten Almaz Diamond en Chrystal. 

 

Almaz Alma

 

De Emmi Pet doodt bacteriën op de tanden, het tandvlees, en tot 12 mm diep in het tandvlees. Het beschermt zowel de tanden als het tandvlees tot aan de tandwortel. Ultrasoon geluid met tot 96 miljoen geluidsgolven per minuut verwijdert, in combinatie met de zich vormende microblaasjes, op effectieve wijze bacteriën, tandsteen en tandplak bij uw hond. 

 

De Emmi-Pet werkt bij:

 • Ontstoken tandvlees

 • Parodontitis

 • Aandoeningen in de mondholte

 • Stank uit de bek

 

Kom langs of bel ons voor meer informatie hierover: 0523-676956

 

 

Overgewicht bij de hond

 

Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Honden met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Honden met overgewicht lopen o.a. de volgende risico’s:
 • Verkorting van de levensverwachting met twee jaar
 • Slechte conditie en traagheid.
 • Hart- en longproblemen.
 • Verhoogde kans op blaasproblemen
 • Verhoogde kans op suikerziekte.
 • Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose.
 • Verhoogd risico bij chirurgie en narcose.

 

Waardoor wordt overgewicht bij honden veroorzaakt ?

 

Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van een hond vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Hoe meer vet er opgestapeld wordt, hoe zwaarder het dier wordt.

 

Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:

 

 • Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig
 • Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker – en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles.
 • Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename. Dat is met een goed dieet te voorkomen.
 • Ziekte; het kan zijn dat het overgewicht van uw hond een gevolg is van een aandoening, zoals een te traag werkende schildklier. Daarom is het verstandig uw hond altijd door uw dierenarts te laten controleren voordat u begint met een afvaldieet.

 

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen.

 

lichaams conditie score hond

 

Is mijn hond te zwaar?

 

Alle honden hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau en uw dierenarts kan u vertellen wat dat ideaalgewicht is. Maar u kunt zelf ook een eerste check doen om te zien of uw hond te zwaar is met behulp van de lichaamsconditiescore.

 

De lichaamsconditiescore geeft aan of uw hond een ideaal gewicht heeft of erboven zit. Met behulp van onderstaande schema’s kunt u zien of uw hond  een optimale lichaamsconditiescore heeft. Twijfelt u toch nog of uw hond  overgewicht heeft? Ga voor de zekerheid even langs de dierenarts. Een gewichtscontrole is bij veel dierenartsen gratis.

 

Behandeling van overgewicht bij honden

 

Overgewicht is zeer serieus! Wanneer uw hond overgewicht heeft kunt u samen met uw dierenarts een afvalprogramma opstellen om uw hond verantwoord af te laten vallen. Dit programma omvat de volgende onderdelen;

 

 1. Vaststelling ideaal gewicht
  Als eerste bepalen wij hoeveel uw hond moet afvallen en de tijdspanne waarin dit afvallen verantwoord is.
 2. Speciaal dieet
  Alleen maar minder voer geven werkt vaak onvoldoende of levert “bedelende'”dieren op. Daarom schrijven wij een dieet voor waardoor het hongergevoel minder is. Dit is een zeer smakelijk en wetenschappelijk bewezen dieet van Hills of Royal Canin.
 3. Meer beweging
  Wij bespreken met u de mogelijkheden om uw hond meer beweging te geven. Soms kunnen  simpele tips al veel bewerkstelligen.
 4. Regelmatige controle
  Door regelmatig de hond te wegen en te evalueren kunnen we bijsturen indien dat nodig is. De gewichtsontwikkeling wordt in een speciaal boekje bijgehouden.

 

De juiste voeding

Alleen maar minder voer geven zou een optie kunnen zijn, in de praktijk zien we echter dat dit vaak onvoldoende werkt en de hond een stevig hongergevoel krijgt. Wij werken uitsluitend met klinische en wetenschappelijk bewezen dieetvoeders, zo weet u zeker dat uw hond ook voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

 

Bron: DierenDokters

Scheerirritatie en hotspots

clipperburnIk heb een kort koppie wat regelmatig onderhoud vereist. Het haar in mijn nek wordt met een mes kortgeschoren door mijn kapster. Nu ga ik elke 4-5 weken naar de kapper, maar als ik te lang wacht, dan krijg ik vaak irritatie van het kort scheren in mijn nek. Ditzelfde gebeurt ook bij veel vrouwen als het zorgvuldig opgespaarde wintervachtje op hun benen en bikinilijn in het voorjaar weer in zijn geheel wordt afgeschoren. Bij het van lang naar kort scheren, ontstaat huidirritatie en jeuk.

 

Bij honden is dit niet anders. Wordt de lange vacht kortgeschoren (bijvoorbeeld voor een operatie) dan kan er scheerirritatie ontstaan. Vooral de gebieden waar de huid dun is, zoals de buik, liezen, oksels en de geslachtsdelen, zijn hier gevoelig voor. Deze irritatie zorgt voor jeuk en instinctief reageert de hond hier op door te likken of te krabben. De huid ziet dan vaak ook wat rood door de irritatie.In principe is het geen groot drama, echter weet een hond niet wanneer hij op moet houden. Blijven ze dan aanhoudend op dezelfde plek likken, bijten, schuren, etcetera, dan kan er een hotspot ontstaan. Een hotspot is een vuurrode, natte, gezwollen plek die binnen afzienbare tijd ontstaat. Houd de hond aan met het likken, bijten, schuren van de hotspot, dan wordt de plek steeds groter en kan er een ontsteking ontstaan. Een hotspot kan ook ontstaan door andere jeukprikkels ten gevolge van bijvoorbeeld vlooienbeten, tekenbeten, een dikke vacht, klitten, etc.

 

Behandeling hotspot

Allereerst is het behandelen van de oorzaak erg belangrijk. Naast het behandelen van de hotspot als symptoom is ook de oorzaak aanpakken van cruciaal belang. Denk bijvoorbeeld aan een vlooienallergie, een dikke vacht, klitten, etc. Soms kan het ook een onderliggend en minder voor de hand liggend probleem zijn, zoals verkeerde voeding. Het probleem slaat naar binnen en komt daarna tot uitbraak door middel van een hotspot. De huid rondom de hotspot wordt vrij geschoren, zodat er geen lange haren in de natte plek gaan plakken. De huid wordt behandeld met een verkoelende en ontstekingsremmende zalf voorgeschreven door de dierenarts (Vetaderm of Hydrocortiderm). In sommige gevallen moet er een jeukstillende injectie gegeven worden om de jeukprikkel weg te nemen en de vicieuze cirkel te doorbreken. In sommige gevallen wordt er ook een antibioticakuur voorgeschreven. 

cornell rf photo of hotspot on dog

 

Mochten wij tijdens of na de behandeling zien dat uw hond scheerirritatie heeft opgelopen, dan zullen wij u hier uiteraard op wijzen en een jeukstillende zalf aanbrengen om erger te voorkomen. In sommige gevallen is de irritatie pas later zichtbaar. Mocht u dit thuis waarnemen, laat ons dit altijd weten, zodat wij dit op uw klantenkaart kunnen vermelden. Daarnaast kunt u wat Sudocrème (voor luieruitslag op babybilletjes), honingzalf of Calendula crème op de plek aanbrengen om de jeuk wat te verzachten en te voorkomen dat er een hotspot ontstaat.

 

Overgewicht bij honden

Overgewicht bij de hond

Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Honden met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Honden met overgewicht lopen o.a. de volgende risico’s:
 • Verkorting van de levensverwachting met twee jaar
 • Slechte conditie en traagheid.
 • Hart- en longproblemen.
 • Verhoogde kans op blaasproblemen
 • Verhoogde kans op suikerziekte.
 • Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose.
 • Verhoogd risico bij chirurgie en narcose.

 

Waardoor wordt overgewicht bij honden veroorzaakt ?

 

Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van een hond vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Hoe meer vet er opgestapeld wordt, hoe zwaarder het dier wordt.

 

Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:

 

 • Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig
 • Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker – en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles.
 • Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename. Dat is met een goed dieet te voorkomen.
 • Ziekte; het kan zijn dat het overgewicht van uw hond een gevolg is van een aandoening, zoals een te traag werkende schildklier. Daarom is het verstandig uw hond altijd door uw dierenarts te laten controleren voordat u begint met een afvaldieet.

 

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen.

 

lichaams conditie score hond

 

Is mijn hond te zwaar?

 

Alle honden hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau en uw dierenarts kan u vertellen wat dat ideaalgewicht is. Maar u kunt zelf ook een eerste check doen om te zien of uw hond te zwaar is met behulp van de lichaamsconditiescore.

 

De lichaamsconditiescore geeft aan of uw hond een ideaal gewicht heeft of erboven zit. Met behulp van onderstaande schema’s kunt u zien of uw hond  een optimale lichaamsconditiescore heeft. Twijfelt u toch nog of uw hond  overgewicht heeft? Ga voor de zekerheid even langs de dierenarts. Een gewichtscontrole is bij veel dierenartsen gratis.

 

Behandeling van overgewicht bij honden

 

Overgewicht is zeer serieus! Wanneer uw hond overgewicht heeft kunt u samen met uw dierenarts een afvalprogramma opstellen om uw hond verantwoord af te laten vallen. Dit programma omvat de volgende onderdelen;

 

 1. Vaststelling ideaal gewicht
  Als eerste bepalen wij hoeveel uw hond moet afvallen en de tijdspanne waarin dit afvallen verantwoord is.
 2. Speciaal dieet
  Alleen maar minder voer geven werkt vaak onvoldoende of levert “bedelende'”dieren op. Daarom schrijven wij een dieet voor waardoor het hongergevoel minder is. Dit is een zeer smakelijk en wetenschappelijk bewezen dieet van Hills of Royal Canin.
 3. Meer beweging
  Wij bespreken met u de mogelijkheden om uw hond meer beweging te geven. Soms kunnen  simpele tips al veel bewerkstelligen.
 4. Regelmatige controle
  Door regelmatig de hond te wegen en te evalueren kunnen we bijsturen indien dat nodig is. De gewichtsontwikkeling wordt in een speciaal boekje bijgehouden.

 

De juiste voeding

Alleen maar minder voer geven zou een optie kunnen zijn, in de praktijk zien we echter dat dit vaak onvoldoende werkt en de hond een stevig hongergevoel krijgt. Wij werken uitsluitend met klinische en wetenschappelijk bewezen dieetvoeders, zo weet u zeker dat uw hond ook voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

 

Bron: DierenDokters

Puppy's in de trimsalon 2.0

Puppy voorVandaag heb ik kennis gemaakt met Guus en Guus heeft op zijn beurt kennis gemaakt met de basisprincipes van het trimmen en wat ervaring in de trimsalon op gedaan. Guus is een Shih Tzu puppy van 11 weken oud. Hij heeft vrolijk in de salon rond gedarteld, we hebben gespeeld en geknuffeld. Ik heb zijn nageltjes geknipt, zijn voetjes geknipt en het haar voor zijn oogjes weggeknipt. Vol vertrouwen liet hij alles gebeuren. En natuurlijk heb ik zijn baasje het een en ander verteld over de vachtverzorging, de vachtwissel, het juiste materiaal en het gebruik daar van en wat tips hoe ze hem het beste kon laten wennen aan het borstelen, kammen en alles wat met zijn verzorging te maken heeft.

 

Ik wil dat trimmen zo stressvrij mogelijk is. Daarom heb ik een lijst gemaakt van dingen die jij thuis kan doen om de verzorging en het trimmen minder eng en beangstigend te maken voor jouw puppy. 

 

1. Laat nooit los. Dit is een van de belangrijkste regels bij het wennen van de pup. Wanneer je besluit om de voeten, oren, staart, kin of wat dan ook van jouw pup vast te houden, laat hem niet los als hij gaat trekken of happen, totdat hij rustig wordt. Gebruik je andere hand om meer controle te krijgen, zodat hij niet zo hard gaat trekken dat hij zichzelf pijn doet. 

 

Je puppy kan gaan trekken, krabben, gillen of bijten, maar je moet sterk en streng zijn. Als je los laat op zijn voorwaarden, dan wordt hij beloond voor zijn verzet en zal hij dit blijven doen. Als je volhoudt, zal hij leren dat het geen zin heeft om zich te verzetten en zal hij snel leren dat hem niks ernstigs overkomt. Hoeveel ophef jouw pup zal veroorzaken, kan variëren, maar hoe jij daarmee omgaat, zal het verschil maken of jouw pup in de toekomst kalm en blij is tijdens de verzorging en het trimmen of gefrustreerd en bang is.

 

2. Houd je puppy bij de hand. Dit bedoel ik letterlijk. Alle honden zijn instinctief zeer beschermend als het op hun poten aankomt. Hoe meer je aan de poten van je puppy zit, hoe meer hij hier aan gewend raakt. Dit vergemakkelijkt het kammen en trimmen van zijn poten en het knippen van zijn nagels.  

 

Doe hetzelfde met zijn oren. De meeste honden vinden een oormassage heerlijk, maar pak ze ook vast, kijk in zijn oren, steek zachtjes je vinger er in en kam het haar op zijn oren. Heb je een tondeuse en/of een föhn in huis, zet deze dan aan als hij aan het spelen of aan het eten is, zodat hij gewend raakt aan het geluid. In het begin doe je dit aan het andere eind van de kamer om hem niet direct te laten schrikken. Naarmate hij aan het geluid went, kan je steeds dichter bij komen.

 

Gewen je puppy ook aan het vasthouden van het haar onder zijn kin. Trimmers doen dit namelijk om het hoofd stil te houden als ze het hoofd of rondom de ogen trimmen om te voorkomen dat dat ze gewond raken door een scherpe schaar of tondeuse.  Geef je pup ondertussen kleine beloningsnoepjes, zodat hij zijn hoofd minder snel weg trekt en hij een positieve associatie zal hebben met het vasthouden van zijn kin. Mocht hij zich wat gaan verzetten, kan je hem zachtjes in zijn gezicht blazen om hem af te leiden, zodat hij zijn hoofd stil houdt. 

 

Onthoud Regel 1. Laat nooit los! Wacht tot je puppy is gekalmeerd en stiizit, voor je hem los laat.  

 

3. Leer hem jouw taal. Leer je puppy zo snel mogelijk om stil te staan. Houd je hand onder zijn buik en zeg het woord "Staan". Houd hem in deze positie tot hij een paar seconden stil staat.  Laat hem dan los en vertel hem dat hij braaf is! De meeste puppy's zullen instinctief gaan liggen als je je hand onder hun buik plaatst. Hou hem zachtjes, maar stevig vast totdat hij op zijn eigen voeten staat zonder te wiebelen of probeert weg te komen. 

 

Ik leer puppy's ook het woord 'relax'. Dit is makkelijk aan te leren. Wanneer je puppy is kalm en stil, zeg je op een zachte en rustige toon 'goed zo, relax'. Wanneer jij denkt dat hij de verbinding tussen het woord en de gemoedstoestand heeft gemaakt, kan je proberen het woord als een commando te geven om hem rustig te krijgen. 

 

Een ander commando wat ik gebruik, is 'Let op'. Hiermee wil  ik dat de hond naar mij kijkt en op mij let.  Soms doe ik dit door mijn wijsvinger voor mijn ogen heen en weer te bewegen, terwijl ik het commando geef. Als ze mij dan aankijken, zeg ik "Brave pup!" op een vrolijke manier en met een hoge stem. 

 

4. Bij twijfel doe je niks. Je kan je puppy slechte gewoontes aanleren als jij niet consequent bent of deze technieken niet juist gebruikt (onthoud regel nummer 1). Als je niet zeker bent of je je puppy op de juiste manier hanteert of het lijkt alsof hij meer ophef maakt tijdens zijn verzorging in plaats van dat hij kalmer wordt, laat de training dan aan de professional over.  Als je puppy elke maand bij de trimmer komt en geen slechte gewoontes heeft aangeleerd, zal hij de verzorging snel genoeg leren op een rustige en comfortabele manier voor de rest van zijn leven. 

 

5. Wees de baas.  Alle bovenstaande regels gelden voor wassen, borstelen en kammen. Wees kalm, vriendelijk en consequent. Laat je pup niet het besluit maken wanneer de sessie begint of eindigt of zal vergaan. Hoe minder nonsens je accepteert, hoe blijer je hond op de lange termijn zal zijn; zelfverzekerd, confortabel en rustig.  

 

Elke keer als je je hond ergens naar toe brengt en moet achterlaten, zoals de trimsalon, dierenarts of pension, maak zo min mogelijk ophef en rek het afscheid niet. Wees kalm en zelfverzekerd. Zeg "Dag lieverd, veel plezier!" Door het afscheid te rekken en een ophef te maken, geef je je pup juist het gevoel dat er iets ergs met hem gaat gebeuren. 'Relax' 

 

Puppy na